SIVKA POMIRJA

POGOSTA VPRAŠANJA

info@semeko.si

Ali se v vzglavnikih lahko zaredijo hrošči/pršice ali plesni?

Luščine kemično niso obdelane. Luščine predstavljajo naravno zaščito zrnja in kot vlaknina niso hranljive. Ob pravilni in redni uporabi izdelkov do ''napada'' različnih organizmov ne pride.
Izdelki delujejo proti pršicam, zato se te v njih ne zaredijo.

Če pa izdelek dlje časa ni v uporabi in redno vzdrževan (prezračen), lahko postane privlačen dom za različne organizme. 

Če živite v vročem in vlažnem okolju, je kot preventivni ukrep priporočljivo, da v kolikor boste shranili blazine za daljše obdobje, jih daste predhodno za en dan v hladilno skrinjo ali pa jih shranite tako, da jih vakumsko zapakirate.

Zakaj uporabljati vzglavnike iz naravnih materialov?

Dobro in kvalitetno spanje je zelo pomembno, da se telo spočije. Ker v življenju veliko časa namenimo spanju, je zdravo ležišče še en razlog več, da si za spanje zagotovimo naravne materiale, ki kemično niso obdelani. Med spanjem naše telo počiva in se obnavlja, zato res ni potrebe, da je tudi takrat izpostavljeno umetnim snovem.
Večina jogijev iz sintetičnih vlaken, pen in puhastih polnil so obdelani s formaldehidi, z UV zaviralci, snovmi proti plesnim, stabilizatorji…
Verjamemo, da ljudje med spanjem ne smejo biti izpostavljeni umetnim materialom in kemičnim snovem s katerimi so le ti obdelani in, ki jih le ti oddajajo.
Ker mi verjamemo v naravno spanje, zato v nobeni fazi izdelave naših izdelkov in surovin, ki jih pri tem uporabljamo, kemični dodatki niso prisotni. Ne zavedamo se, koliko smo čez dan izpostavljeni kemičnim in ostalim snovem, ki preko čistilnih sredstev, dodatkov v prehrani ali snovi v tekstilnih izdelkih prehajajo v naše telo.
Niti pira niti ajda ne marata tal, ki so bila gnojena z dušikom in še manj, če so bili za zatiranje plevelov uporabljeni herbicidi.

Tako za otroke kot za odrasle je pomembno, da si za dobro spanje izberemo pravi vzglavnik. To vedno ni lahko. Vzglavnik mora biti izdelan iz pravih materialov. Večina vzglavnikov je izdelanih in polnjenih iz umetnih sintetičnih in drugih umetnih vlaken ali puha. Sintetična polnila in poliestrske tkanine so umetni izdelki, ki lahko oddajajo strupene snovi. Vzglavniki polnjeni s puhom ali perjem pa privlačijo pršice, ki veliko ljudem povzročajo alergijske reakcije.

Kakšna je razlika med luščinami pire in ajde?

Pirine luščine so:

  • večje in lažje, podobne slami, manj obstojne,
  • vsebujejo kristale kremenčeve kisline, ki imajo na telo podoben učinek kot zdravilna glina,
  • niso primerne za astmatike in alergike na seno.

Ajdove luščine so:

  • manjše in težje, bolj obstojne,
  • vsebujejo polifenol, ki deluje kot antioksidant in rutin, ki deluje blago antibakterijsko in antivirusno,
  • delujejo kot antialergeni in so primerne za astmatike in alergike na seno.

Zakaj nebeljen bombaž?

Nebeljen bombaž je zdravju in naravi prijazen material. Zagotavlja prijetno, predvsem pa zdravju prijazno spalno okolje. Uporaba 100% naravnega čistega bombaža brez umetnih primesi, zagotavlja popolno skrb za občutljivo kožo. Pralen je na 40 0C.

BLAZINA ZA ZALJUBLJENE

Opojno dišeče blazine srčki polnjeni z ekološko pridelanimi luščinami ajde in cvetovi sivke.

Preberi več